MARIOLA
Coś tu już napisał

Dołączył: 19 Cze 2007
Posty: 128
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 18:12, 14 Lis 2010 Temat postu: PYTANIA NA ZAL |
|
|
PROSZE O UMIESZCZANIE ODPOWIEDZI
1. Fenole (niepodstwione w pozycji para) – wykrywanie według reakcji indofenolowej
2. Wykrywanie diamin aromatycznych – sprzęganie z solami diazoniowymi do żółtego produktu (schemat reakcji)
3. Wykrywanie i identyfikacja estrów – reakcja otrzymywania pochodnych hydroksamowych (schemat reakcji)
4. Aminokwasy – wykrywanie i identyfikacja poprzez reakcję ninhydrynową (schemat reakcji)
5. Białka można rozdzielać od siebie (typy białek) poprzez tzw. wysalanie: białka fibrylarne (np. kolagen) znacznie gorzej się rozpuszczają w nasyconym roztworze (NH4)2SO4 niż białka globularne (np. albuminy). To metoda wstępnego rozdziału białek. Proszę podać procedurę.
6. Wykrywanie cukrów metodą Molisha – opis procedury
7. Wykrywanie cukrów redukujących – metoda Barfoeda – odczynniki i opis procedury (bez liczb)
8. Odróżnienie aldoz od ketoz – odczynniki i opis procedury + wynik (kolory)
9. Inwersja cukrów – co to jest i jak przeprowadzić ?
10. Jakie główne metody fizyczne i chemiczne stosuje się w analizie chemicznej kosmetyku ?
11. Jak a właściwość filtrów UV wykorzystuje się w ilościowej analizie tych związków ?
12. Czym różnią się filtry UV-A od filtrów UV-B. Proszę narysować widma absorpcji.
13. Co oznaczają skróty: TLC, GC, LC ?
14. W jaki sposób można oddzielić od siebie warstwę tłuszczową od warstwy wodnej kremu ?
15. Jaka jest dopuszczalna zawartość 5-metoksypsoralenu (BERGAPTEN, środka rozjaśniającego) w kosmetykach rozjaśniających ?
16. Metoda wykrywania DHA (dihydroksyacetonu) – reakcja
17. Schemat obróbki złożonej formy kosmetyku: kredek do ust, podkładów i tuszów do rzęs (znajomość ostatniej tabelki w wykładzie 3).
Post został pochwalony 0 razy
|
|